Πρόληψη Καρδιακής Προσβολής

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συμβάλει στη πρόληψη καρδιακής προσβολής, αφού συμπεριλαμβάνεται σαν ένας από τους πιο υγιεινούς τύπους ανάμεσα στα διαθέσιμα έλαια και λίπη για την διατροφή μας.  

Αιμοπετάλια

Η ερευνητική ομάδα της Cleveland Clinic αλλά και μελέτες της Ιατρικής σχολής του NYU με επικεφαλής τον Sean P. Heffron προχώρησε στη διαπίστωση  ότι η κατανάλωση ελαιολάδου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σχετίζεται με χαμηλότερη δραστηριότητα αιμοπεταλίων σε ενήλικες.

Τα αιμοπετάλια είναι θραύσματα κυττάρων αίματος και εμπλέκονται στο σχηματισμό θρόμβων του αίματος. Οι θρόμβοι που πιθανόν να σχηματιστούν ενδέχεται να περιορίσουν τη ροή του αίματος στις αρτηρίες, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε έφραγμα.

Η παραπάνω συσχέτιση οδήγησε τους ερευνητές στο αποτέλεσμα ότι η συχνή κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για έμφραγμα.

Η μελέτη μας δείχνει ότι η επιλογή να τρώει ελαιόλαδο μπορεί να έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην τροποποίηση αυτού του κινδύνου, μειώνοντας ενδεχομένως την απειλή ενός παχύσαρκου ατόμου να έχει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Sean P. Heffron – επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής της NYU

Tο ελαιόλαδο βοηθά γενικότερα την καρδία λόγω των φαινολών που περιέχει. Οι παραπάνω κλινικές μελέτες έδειξαν ότι οι ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, που εμπεριέχονται σε όλα τα ελαιόλαδα, είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τηγάνισμα με ελαιόλαδο

Μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης κατέληξε σε ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα. Πως το τηγάνισμα με ελαιόλαδο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους στο περιοδικό British Medical Journal),

Σε μια μεσογειακή χώρα, όπου το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα λιπαρά για το τηγάνισμα, και όπου μεγάλες ποσότητες τηγανητών τροφίμων καταναλώνονται τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή θανάτου.

PILAR GUALLAR – CASTILLON

Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με τους Olive Oil Times o Dr Nikola Djordjevic από τον ιστότοπο medalerthelp.org αναφέρει πως ένα συστατικό του ελαιόλαδου βοηθά στην αποκατάσταση αυτής της πάθησης.

Μια από τις καλύτερες ιδιότητες του ελαϊκού οξέος είναι ότι μειώνει τη φλεγμονή. Αυτό με τη σειρά του είναι ευεργετικό για την υγεία των αρτηριών σας, καθώς η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει βλάβη που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση. Nikola Djordjevic – medalerthelp.org

Εν κατακλείδι, το ελαιόλαδο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη πρόληψη καρδιακής προσβολής και συνολικότερα στη πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Επιστροφή στα Οφέλη στην Υγεία