Αποτρέπει τη πήξη του αίματος

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την πήξη του αίματος. Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού επεισοδίου, επίσης να βελτιώσει την πήξη του αίματος. 

Η Βιταμίνη Κ

Εμφανίζεται σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα λαχανικά και στο ελαιόλαδο. Το όνομά της το πήρε από τη γερμανική λέξη Koagulation που σημαίνει “πήξη”.  Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παράγει πρωτεΐνες για υγιή οστά και φυσιολογική πήξη αίματος.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η βιταμίνη Κ βοηθά στην παραγωγή τεσσάρων από τις 13 πρωτεΐνες που χρειάζονται για την πήξη του αίματος.

Τα αιμοπετάλια και ο σχηματισμός θρομβώσεων

Οι θρομβώσεις στο αίμα είναι μια φυσική διαδικασία απαραίτητη για τους οργανισμούς. Μετά από κάποιο τραυματισμό παρατηρείται αυξημένη παραγωγή αιμοπεταλίων, των οποίων ο ρόλος είναι να δημιουργήσουν θρόμβο στα αγγεία αποτρέποντας με αυτό το τρόπο την ανεξέλεγκτη ροή του αίματος.

Αυτό που συμβαίνει σε παθολογικές καταστάσεις είναι ο οργανισμός να παρουσιάζει αυξημένη παραγωγή αιμοπεταλίων χωρίς αυτή είναι απαραίτητη. Σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει προδιάθεση για τη δημιουργία θρόμβων, οι οποίοι εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του αίματος.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτρέπει τη δημιουργία επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα. Σε εργαστηριακά πειράματα βρέθηκε ότι οι φαινόλες που περιέχονται στο ελαιόλαδο, βοηθούν στην αποτροπή σχηματισμού των θρόμβων. Οι φαινόλες χαρακτηρίζονται από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Η έρευνα

Σε κλινική έρευνα με τη συμμετοχή 21 εθελοντών που είχαν ψηλή χοληστερόλη, γιατροί από την Ισπανία, εξέτασαν το ρόλο του extra παρθένου ελαιόλαδου στους μηχανισμούς πήξης και θρόμβωσης του ανθρώπινου οργανισμού.

Για μια εβδομάδα οι εθελοντές κατανάλωναν για πρόγευμα, άσπρο ψωμί με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες (400 ppm). Σε ένα δεύτερο στάδιο της έρευνας, οι εθελοντές έτρωγαν για πρόγευμα, άσπρο ψωμί με ελαιόλαδο φτωχό σε φαινόλες (80 ppm) για μια εβδομάδα.

Οι αναλύσεις αίματος που εξέτασαν τους παράγοντες πήξης στο αίμα των εθελοντών με ψηλή χοληστερόλη έδειξαν:

  1. Δύο ώρες μετά το πρόγευμα με ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες, ο παράγοντας VII που προάγει την πήξη αίματος και το σχηματισμό θρόμβων, παρουσίαζε σημαντική μείωση.
    Όταν οι εθελοντές κατανάλωναν πρόγευμα με ελαιόλαδο φτωχό σε φαινόλες, η μείωση ήταν μικρότερη
  2. Ανάλογη διαφορά παρατηρήθηκε για ακόμη ένα παράγοντα που προάγει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, τον ενεργοποιητή του αναστολέα 1 του πλασμινογόνου

Το παρθένο ελαιόλαδο αποτρέπει τη πήξη του αίματος

Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι τεκμηριώνονται έτσι ακόμη περισσότερο, οι ευεργετικές δράσεις του ελαιόλαδου στην καρδία και στο υπόλοιπο καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπρόσθετα, γίνονται καλύτερα κατανοητοί οι μηχανισμοί διαμέσου των οποίων το ελαιόλαδο ασκεί τις ευεργετικές του δράσεις.

Να τονίσουμε εδώ ότι δεν έχουν όλα τα ελαιόλαδα την ίδια ωφέλιμη δράση για την υγεία. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και για το λόγο αυτό, τα οφέλη του απέναντι σε πολλών μορφών παθήσεις είναι σημαντικά.

 

Επιστροφή στα Οφέλη στην Υγεία