Βελτιώνει τη μνήμη

Στο άρθρο με τίτλο “βελτιώστε τη μνήμη σας σε 8 απλά βήματα” του διαδικτυακού τόπου “υγεία” βρίσκουμε στο 5ο βήμα την παρακάτω προτροπή:

Τραφείτε υγιεινά. Προσθέστε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας
Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου

Οι θετικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου

Οι μελέτες δείχνουν πως μια διατροφή πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να αποτρέψει την απώλεια μνήμης και τη γνωστική υποβάθμιση. Συγκεκριμένα, κάποιες από τις θετικές του επιδράσεις σε όσον αφορά τη μνήμη φαίνεται να είναι οι παρακάτω:

  • Τόνωση της εγκεφαλικής δύναμης.
  • Επιβράδυνση της εξέλιξης των επιδράσεων της γήρανσης στον εγκέφαλο.
  • Πρόληψη μετωποκροταφικής άνοιας, η οποία αποτελεί κάποιο είδος παρακμής νοητικών ικανοτήτων.
  • Μείωση της εμφάνισης και ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Η Νόσος Alzheimer

Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη, νευροεκφυλιστική διαταραχή που σχετίζεται με την ηλικία. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια μνήμης και γνωστική μείωση.

Είναι η κύρια αιτία της άνοιας που εκτιμάται ότι σημειώνει 44 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Κάτι σημαντικό που την αφορά είναι πως μόνο το 5% των συνολικών περιπτώσεων ασθενών με Alzheimer οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις. Για το 95% των υπολοίπων περιπτώσεων τα αίτια παραμένουν άγνωστα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. 

Η έρευνα

Η ομάδα του καθηγητή Φαρμακολογίας και Μικροβιολογίας Domenico Praticò από την Ιατρική σχολή Lewis Katz του Temple University δημοσίευσε την έρευνα, τους μεθόδους, τα αποτελέσματα και την ερμηνεία αυτών στη διαδικτυακή επιστημονική βιβλιοθήκη Wiley Online Library. Κατέληξε σε συσχέτιση της ημερήσιας κατανάλωσης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάϊμερ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στη πρόληψη της ασθένειας. Οι ερευνητές εκτός των άλλων αναφέρουν ότι “το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια βιώσιμη θεραπευτική ευκαιρία για την πρόληψη ή τη διακοπή της νόσου του Αλτσχάϊμερ”.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής για πολύ καιρό και έχει πολλά οφέλη για την υγεία, για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πλήρως. Η συνειδητοποίηση ότι το extra παρθένο λάδι μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από διάφορες μορφές άνοιας μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τους μηχανισμούς μέσω των οποίων ενεργεί για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου
Domenico Praticò, καθηγητής Φαρμακολογίας και Μικροβιολογίας του Temple University

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βελτιώνει τη μνήμη

Η προσθήκη στη διατροφή του extra παρθένου ελαιόλαδου συνολικά βελτιώνει τη μνήμη και προλαμβάνει την εμφάνιση της άνοιας. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπεράσματα αφορούν μέχρι στιγμής την ευεργετική επίδραση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ως μέσο πρόσληψης στην ασθένεια.

Στη συνέχεια των μελετών τους η παραπάνω ερευνητική ομάδα σκοπεύει να εξετάσει την επίδραση σε ασθενείς που έχουν ήδη αναπτύξει τα συμπτώματα ώστε να διαπιστωθούν πιθανά οφέλη στους ήδη πάσχοντες από τη νόσο.

Επιστροφή στα Οφέλη στην Υγεία