Καταπολέμηση του Καρκίνου

Οι επιστήμονες είχαν ήδη ενδείξεις ότι η πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μεσογειακή διατροφή βοηθά στη καταπολέμηση του καρκίνου.

Οι ενδείξεις αυτές ήρθαν από τις διαφορές που παρατηρούνται στη συχνότητα ορισμένων μορφών καρκίνων μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης. Συγκεκριμένα,

ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του προστάτη παρουσιάζουν μικρότερη συχνότητα στις μεσογειακές χώρες απ΄ ότι σε αυτές της βόρειας Ευρώπης. 

Οι αρχικές έρευνες έδειξαν συγκεκριμένη συσχέτιση της διατροφής πλούσιας σε ελαιόλαδο με μειωμένη εμφάνιση των ασθενειών αυτών. Έπειτα, η σκυτάλη πέρασε στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και την ερευνητική ομάδα του Grajan Michlewski. Η έρευνα αυτή έδωσε μέχρι στιγμής συγκεκριμένα αποτελέσματα σε μια από τις παραπάνω μορφές.

Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου

Το ελαϊκό οξύ είναι το πρωταρχικό, βασικό συστατικό του ελαιολάδου.  Η κυτταρική πρωτεΐνη που είναι γνωστή με το όνομα MSI2 είναι υπεύθυνη για τη παραγωγή της ουσίας που δημιουργεί όγκο στον εγκέφαλο. Αυτό που ανακάλυψαν είναι πως το ελαϊκό οξύ, και κατ΄ επέκταση οι τροφές που το περιέχουν, εμποδίζει τη κυτταρική πρωτεΐνη να προχωρήσει σε σχηματισμό όγκων, ενώ φαίνεται να βοηθάει στη καταστροφή τους όσο αυτοί είναι ακόμη μικροί.

Tα ευρήματά μας δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή μορίων καταστολής όγκου σε κύτταρα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο. Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του ρόλου που μπορεί να έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του εγκεφάλου.

Dr Gracjan Michlewski – Σχολή Βιολογικών Επιστημών Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου

Σε άλλη έρευνα, οι Δανοί επιστήμονες εργάστηκαν με μια ομάδα 182 Ευρωπαίων ανδρών ηλικίας από 20 έως 60 ετών. Στο δείγμα αυτό μελέτησαν τις αλλαγές που συνέβαιναν, λόγω κατανάλωσης ενός τετάρτου του φλιτζανιού ελαιόλαδου, καθημερινά για 2 εβδομάδες. Τα ευρήματα τους, έδειξαν μια μείωση της τάξης του 13% της ουσίας 8oxodG. Η εν λόγω ουσία είναι δείκτης των βλαβών που υφίσταται το DNA του ανθρώπινου οργανισμού εξαιτίας της οξείδωσης.

Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της έρευνας, στους άνδρες από τη Βόρεια Ευρώπη, τα επίπεδα στο αίμα της ουσίας 8oxodG, ήσαν ψηλότερα από ότι στους άνδρες από τη Νότια Ευρώπη.

Τα ευρήματα αυτά, επιβεβαιώνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, μπορεί να προσφέρει πολλά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όχι μόνο στον τομέα της καρδίας και των αγγείων αλλά και κατά του καρκίνου.

Ελαιόλαδο και καρκίνος του μαστού

Άλλες έρευνες έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία. Οι επιστήμονες σε πειραματικές τους εργασίες, διαπίστωσαν ότι το ολεϊκό οξύ του ελαιόλαδου, εμποδίζει τη δράση του ογκογονιδίου HER-2/neu το οποίο υπάρχει στο 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Συμπερασματικά μπορούμε να δούμε το εξής. Πως ενισχύονται οι συμβουλές που δίνονται για αντικατάσταση στη διατροφή των λιπαρών που προέρχονται από τα κρέατα ή άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με φυτικά έλαια και ιδιαίτερα με ελαιόλαδο.

Επιστροφή στα Οφέλη στην Υγεία