Καλύτερη Πέψη

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην πέψη. Αν και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων παχυσαρκίας. 

Ελαιόλαδο και Πεπτικό Σύστημα

Το ελαιόλαδο είναι η περισσότερο ανεκτή λιπαρή ουσία για το στομάχι του ανθρώπου, σε σύγκριση πάντα με τις άλλες λιπαρές ουσίες. Παρουσιάζει τον καλύτερο δείκτη πεπτικότητας και απορροφητικότητας από τα εντερικά τοιχώματα. Έτσι βοηθάει στη μείωση των γαστρικών υγρών, εξομαλύνοντας το αίσθημα της δυσπεψίας. Επιπλέον δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού και ευνοεί την πέψη των θρεπτικών συστατικών της τροφής.

Η παροχή του σε ελκοπαθείς, οι οποίοι σιτίστηκαν με τροφές που παρασκευάσθηκαν αποκλειστικά με ελαιόλαδο, είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθεί η έκταση του έλκους, ιδιαίτερα του δωδεκαδάκτυλου (πολλά έως και επουλώθηκαν), ενώ περιορίσθηκαν σημαντικά οι πόνοι.

Κλινικές έρευνες απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο έχει μεγάλη απορροφητικότητα από το βλεννογόνο του εντέρου. Καταπραΰνει πολλά εντερικά σύνδρομα και υποβοηθάει στη σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου. Παράλληλα, μειώνει αισθητά ή και εξαλείφει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Ελαιόλαδο και Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ κοινό γαστρεντερικό πρόβλημα, το οποίο όλοι το βιώνουν σε κάποιο σημείο της ζωής. Σε αυτήν την κατάσταση, το άτομο που υποφέρει είτε έχει πολύ δύσκολη κίνηση του εντέρου είτε συμβαίνει λιγότερο από το κανονικό. Εάν ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις φορές κινήσεις του εντέρου σε μια εβδομάδα, τότε πάσχει από δυσκοιλιότητα. Σε μια τέτοια κατάσταση, η κίνηση του εντέρου γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και επώδυνη.

Πότε εμφανίζεται

Οι λόγοι που μπορεί να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα ποικίλουν, με τους σημαντικότερους να θεωρούνται οι εξής:

 • Απότομη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.
 • Μικρή πρόσληψη υγρών.
 • Υπερβολική πρόσληψη σιδήρου ή/και ασβεστίου.
 • Παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.
 • Εγκυμοσύνη. Αλλά και
 • Έλλειψη άσκησης

καθώς και από άλλες, λιγότερο συχνές αιτίες.

Η χρήση ελαιολάδου έχει ευεργετικές ιδιότητες στην αντιμετώπισή του. Γενικά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βοηθάει στην πέψη, διατηρεί τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος διεγείροντάς το, το οποίο με τη σειρά χωνεύει σωστά τα τρόφιμα. Ως εκ τούτου προτείνεται ως μέσο αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας

Χρήση ελαιολάδου για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο ευκολότερος τρόπος για τη θεραπεία και αποσυμφόρηση του οργανισμού είναι ο εξής:

 1. Καταναλώστε 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο το πρωί με άδειο στομάχι.
 2. Μην πίνετε νερό για 1 ώρα μετά τη λήψη του ελαιολάδου.
 3. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να απαλλαγείτε από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω παραλλαγές:

Ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού

Η υψηλή όξινη περιεκτικότητα σε χυμό λεμονιού διεγείρει το πεπτικό σύστημα. Έτσι, η κατανάλωση χυμού λεμονιού βοηθά τα πράγματα να μετακινηθούν ομαλά από το πεπτικό κομμάτι. Και όταν ο χυμός λεμονιού συνδυάζεται με ελαιόλαδο, λειτουργεί πραγματικά καλά για να απαλλαγούμε από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας σωστά.

Χρήση:

 1. Πάρτε 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ένα φλιτζάνι και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σε αυτό.
 2. Ανακατέψτε καλά τα δύο συστατικά και στη συνέχεια πιείτε το.
 3. Κατά προτίμηση λάβετε το παραπάνω “κοκτέιλ”  κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο, καθώς η ελιά θα αποτρέψει το στέγνωμα του παχέος εντέρου, το οποίο θα προάγει τελικά την ομαλή κίνηση του εντέρου.
Ελαιόλαδο και χυμός πορτοκάλι

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι γνωστός ως καθαρτικό. Η κατανάλωσή του δημιουργεί μια επίστρωση γύρω από το τοίχωμα του παχέος εντέρου που προάγει την ομαλότερη κίνηση του εντέρου. Εκτός από αυτό είναι μια πλούσια πηγή ινών, η οποία το καθιστά χρήσιμο φρούτο που μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Χρήση:

 1. Πάρτε 1 ποτήρι φρέσκο ​​χυμό πορτοκάλι και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε αυτό.
 2. Ανακατέψτε σωστά το ελαιόλαδο στο χυμό πορτοκαλιού και πιείτε το.
 3. Λαμβάνετε αυτό το μικτό χυμό πορτοκαλιού ελαιόλαδο το πρωί με άδειο στομάχι για να πάρετε τα μέγιστα οφέλη.

(Σημείωση: οι παραπάνω προτάσεις προέρχονται από τη σελίδα  myhealthtips.in)

Επιστροφή στα Οφέλη στην Υγεία